Üdvözöllek a Soproni hegyvidék forrásait bemutató blogomban. Összegyűjtöttem a főbb forrásokat, leginkább azokat, melyek ki vannak építve. Az adatbázis persze nem teljes, nyilván, és biztos is, hogy van még olyan forrás/szivárgó, mely kiépített, vagy egykor ki volt építve, de nem került fel az oldalra. Igyekszem folyamatosan bővíteni a tartalmat, hiszen a pontos leírás és megközelíthetőség minden természetjáró érdekét szolgálja. Az oldal alján a "Régebbi bejegyzések" linkre kattintva lehet egyenként haladni a források között, de a jobb oldali menüben ki is lehet választani azt, amit meg szeretnénk nézni. Jó szórakozást!

Régi savanyúkút




GPS koordináták:
Szélesség: 47° 39' 29.52"
Hosszúság: 16° 40' 3.26"
Magasság: 0.1750

Sopron-Balf északi részén található, az ásványvíz palackozó üzem mellett, nem messze az egykori laktanyától. Megközelíthető a Balfot Fertőrákossal összekötő útról a parkolóba letérve, illetve Balfon, a Fertő utcáról, a piros vonal jelzésű turistaúton.
Két kifolyócsővel rendelkezik, a szembe levőből a palackozásra is használt víz csordogál, a jobboldaliból a gyógyvíznek kellene folynia. Egykoron gombnyomásra jött a gyógyvíz, majd folyamatosan folyt, gyógyvíz azonban most már csak az új kútból érhető el. Egykor kannákkal, palackokkal jártak ide a helyiek, hogy hazavigyék a finom vizet, azonban mostanában már az új kútból töltik meg edényeiket. A régi kút rendkívül rossz állapotban van, leamortizálódott, meg is rongálták, ráférne egy felújítás.


GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút

GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút GePaRdLaCeE: Régi savanyúkút