Üdvözöllek a Soproni hegyvidék forrásait bemutató blogomban. Összegyűjtöttem a főbb forrásokat, leginkább azokat, melyek ki vannak építve. Az adatbázis persze nem teljes, nyilván, és biztos is, hogy van még olyan forrás/szivárgó, mely kiépített, vagy egykor ki volt építve, de nem került fel az oldalra. Igyekszem folyamatosan bővíteni a tartalmat, hiszen a pontos leírás és megközelíthetőség minden természetjáró érdekét szolgálja. Az oldal alján a "Régebbi bejegyzések" linkre kattintva lehet egyenként haladni a források között, de a jobb oldali menüben ki is lehet választani azt, amit meg szeretnénk nézni. Jó szórakozást!

Ferenc forrás



GePaRdLaCeE: ferencforras

GPS koordináták:
Szélesség: 47° 39' 4.09"
Hosszúság: 16° 32' 18.06"
Magasság: 0.5140

A kiépített forrás a Füzes-árok felső részében található, ez számít a Kecske patak eredetének, bár a meder már feljebb is nedves.
Megközelíthető a Récényi útról a 3-as sífutópályán déli irányban, majd a zöld vonal jelzésű turistaúton, illetve az egykori műszaki zár helyén futó turistaútról szintén a zöld jelzés felé letérve.

A tábla felirata:

FERENCZ FORRÁS
MCM VII
RENOV 1930

FELÚJÍTTATTA
2003-BAN A CASTANEA KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET
A HOLLAND KIRÁLYSÁG TÁMOGATÁSÁVAL

A Soproni-hegység egyik legrégebbi forrása, már a Sárközi András városi mérnök által 1787-ben szerkesztett térképen is szerepel. 1907-ig "Vadász forrás" néven ismerték, 1907-ben Jány Ferenc saját költségén felújíttatta, innentől nevezik Ferenc forrásnak. A forrás évtizedeken keresztül biztosította a Muck-i határőrőrs ivóvízellátását. Az ehhez kapcsolódó szivattyúház maradványa ma is áll, azonban rendkívül romos állapotban. Fellelhető itt még egy zsilip, valamint több berendezés maradványa is, mely az ivóvízellátást segítette.


GePaRdLaCeE: Ferenc forrás

GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás GePaRdLaCeE: Ferenc forrás