Üdvözöllek a Soproni hegyvidék forrásait bemutató blogomban. Összegyűjtöttem a főbb forrásokat, leginkább azokat, melyek ki vannak építve. Az adatbázis persze nem teljes, nyilván, és biztos is, hogy van még olyan forrás/szivárgó, mely kiépített, vagy egykor ki volt építve, de nem került fel az oldalra. Igyekszem folyamatosan bővíteni a tartalmat, hiszen a pontos leírás és megközelíthetőség minden természetjáró érdekét szolgálja. Az oldal alján a "Régebbi bejegyzések" linkre kattintva lehet egyenként haladni a források között, de a jobb oldali menüben ki is lehet választani azt, amit meg szeretnénk nézni. Jó szórakozást!

Természetbarát forrás



GePaRdLaCeE: termeszetbarat

GPS koordináták:
szélesség: 47° 40' 1.60"
hosszúság: 16° 32' 38.78"
magasság: 0.3530

A Tacsi-árok keleti oldalában található, a Szalamandra tó mellett.
Megközelíthető a Bánfalvi útról a sárga vonal, illetve sárga pötty jelzésű turistautakra letérve, a Hétbükkfától ugyan ezen turistautak egyesülésén, valamint a Fáber rétről keskeny ösvényen.

A tábla felirata:

TERMÉSZETBARÁT
FORRÁS
Felújíttatta a Castanea
Környezetvédelmi Egyesület
2003-ban
a Holland Királyság
támogatásával.

Korábbi neve Orvosi forrás, mely az 1931-32-es kolerajárvány idejéből ered, a lakosság tiszta, fertőzésmentes vizet innen tudott venni. 1950-ben a Soproni Természetbarátok Turista Egyesülete felújította a régi forrásfoglalást, melynek nyomai pár méterrel a jelenlegi forrásfoglalás felett ma is megtalálhatóak (munkásmozgalmi emlékkövek). Rongálás után került a jelenlegi helyére a forrásfoglalás. Éveken keresztül csak egy vascső volt, de a 2003-as felújítás óta igényes, szép kinézete van. A hegység egyik legnagyobb vízhozammal rendelkező forrása. Példásan kiépített pihenőhely van a környezetében, tűzrakóhellyel, de az esőbeálló házikót évekkel ezelőtt felgyújtották.

GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás

GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás GePaRdLaCeE: Természetbarát forrás