Üdvözöllek a Soproni hegyvidék forrásait bemutató blogomban. Összegyűjtöttem a főbb forrásokat, leginkább azokat, melyek ki vannak építve. Az adatbázis persze nem teljes, nyilván, és biztos is, hogy van még olyan forrás/szivárgó, mely kiépített, vagy egykor ki volt építve, de nem került fel az oldalra. Igyekszem folyamatosan bővíteni a tartalmat, hiszen a pontos leírás és megközelíthetőség minden természetjáró érdekét szolgálja. Az oldal alján a "Régebbi bejegyzések" linkre kattintva lehet egyenként haladni a források között, de a jobb oldali menüben ki is lehet választani azt, amit meg szeretnénk nézni. Jó szórakozást!

Nemeskút forrás



GePaRdLaCeE: nemeskut

GPS koordináták:
Szélesség: 47° 41' 41.82"
Hosszúság: 16° 37' 32.24"
Magasság: 0.2330

A forrás a Szárhalmi erdő lábánál, nem messze a Na-túra erdészháztól ered.
Megközelíthető a régi Nemeskúti útról (Zöld vonal jelzésű turistaút) az erdő aljában letérő elhagyatott füves úton, balra.
A régi turistatérképek még forrásként jelölik. Régen több kútgyűrű volt, és fémcsövön folyt ki a víz, mára egy fedetlen kútakna tárul elénk, mely mindig tele van vízzel, csapadékos időben folyik is belőle ki, száraz időszakokon azonban nem folyik. Régen állatok itatására is használták vizét. A Nemeskúti út túloldalának lecsapolása után ez tekinthető a Tómalom eredő forrásának, bár az út túloldalán manapság is van mocsaras terület.


GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás

GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás GePaRdLaCeE: Nemeskút forrás